Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στο Ημεροβίγλι Σαντορίνης


Ανάμεσα στο Φηροστεφάνι και στο Ημεροβίγλι υπάρχει η γυναικεία Μονή του Αγίου Νικολάου. Είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο, στον Άγιο Παντελεήμονα και στην Ζωοδόχο Πηγή.
Η Μονή ιδρύθηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 1651, και είναι το δεύτερο κατά σειρά ιδρυθέν μοναστήρι στην Σαντορίνη.
Η οικογένεια Γκύζη, μία από τις λίγες ορθόδοξες οικογένειες που έμεναν μέσα στο καστέλι του Σκάρου, είχε ένα ιδιόκτητο ναό, μέσα στο Σκάρο,  αφιερωμένο στη μνήμη του Αγίου Νικολάου το οποίο με την άδεια του τότε Αρχιεπισκόπου Σαντορίνης, αποφάσισε να μετατρέψει σε γυναικεία μονή .Οι πρώτες μοναχές ήταν τα κορίτσια της οικογένειας Γκύζη.
Η Μονή παρέμεινε στην θέση αυτή μέχρι το 1815. Στις 29 Δεκεμβρίου του 1815 δόθηκε άδεια από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Κύριλλο ΣΤ΄ να οικοδομηθεί νέα Μονή στην θέση που βρίσκεται σήμερα, όπου υπήρχε μικρός ναός της Ζωοδόχου Πηγής. Η κατασκευή της Μονής, λόγω οικονομικών δυσχερειών παρατάθηκε μέχρι το 1820. Στο ενδιάμεσο διάστημα 1815-1820 οι καλόγριες είχαν μεταφερθεί σε γυναικεία Μονή που βρισκόταν στο καστέλι του Πύργου. Η Μονή περιήλθε στο Ελληνικό κράτος το 1849 με απόφραση του Αρείου Πάγου.Στο κέντρο της αυλής του Μοναστηριού, είναι χτισμένος ωραιότατος τρισυπόστατος ναός του Αγίου Νικολάου, Στα γύρω από το ναό  κτήρια, είναι τα κελιά -32- των καλογραιών. Το τέμπλο και οι παλιές εικόνες προσελκύουν την προσοχή του επισκέπτη. Στην Μονή υπάρχει σημαντική βυζαντινή εικόνα του Αγίου Νικολάου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου